Denne rapporten presenterer ny kunnskap om innbyggerne sin oppfatning av dagens ordninger for innbyggermedvirkning. Rapporten omtaler også holdninger til og synspunkter på kommunesammenslåing i fire sammenslåtte kommuner: Bodø i Nordland, Kristiansund og Aure i Møre og Romsdal, og Vindafjord i Rogaland. Kunnskapen bygger på en representativ spørreundersøkelse blant innbyggerne, gjennomført i oktober og november 2018.
I august 2018 ble første del av oppdraget publisert i rapporten Politisk organisering og ordninger for nærdemokrati i sammenslåtte kommuner.
Funn
- Mer enn 80% av respondentene mener kommunen må legge til rette for at innbyggerne kan påvirke politiske spørsmål og prosesser. Halvparten av respondentene mener at det legges for dårlig til rette i dag.
- Å kunne levere høringsuttalelse i forbindelse med planprosesser og innbyggerinitiativ er de påvirkningsformene flest kjenner til. Langt færre av respondentene kjenner til ungdomsråd, eldreråd og råd for personer med nedsatt funksjonsevne.
- Stemmeseddelen er det respondentene i sterkest grad faktisk har benyttet seg av, både i lokalvalg og lokale folkeavstemninger.
- Bruken reflekterer kjennskapen: de påvirkningsformene som færrest kjenner til er de som i lavest grad benyttes.
- Jo eldre innbyggerne blir, desto mer medvirker de. Aldersgruppen 51-67 er år den mest aktive.
- De under 35 år oppgir at de har, og ønsker, å benytte seg av sosiale medier eller andre elektroniske plattformer i forbindelse med innbyggermedvirkning.
- Ungdomsråd er noe som treffer aldersgruppen. Deltakelse i ungdomsråd er relativt høy blant de under 25 år, og langt høyere enn for mange av de andre påvirkningsmulighetene.
- Folkemøter er en påvirkningsform respondentene ønsker mer av, men kommunenes bruk av dette begrenses av økonomiske ressurser og tidspress.
- Ungdom og folk med høyrere utdanning foretrekker sosiale medier og andre nettbaserte kanaler som medvirkningsform.
Forskernes viktigste forslag
- I den grad kommunene ønsker økt kjennskap til og bruk av innbyggermedvirkning, må de informere bredere om medvirkningsformene, og legge opp til at innflytelsen blir reell.
- Gi innbyggerne god informasjon om bakgrunnen for politiske vedtak og vis åpenhet rundt utfallet av politiske prosesser.
- Seks av ti respondenter mener at medlemskap i et lag eller forening øker muligheten for å påvirke i politiske saker eller prosesser. Det kan dermed være en god strategi å dra disse inn i de kommunale prosessene for å øke innbyggermedvirkningen.