Rapporten gir både en juridisk gjennomgang av det handlingsrommet som kommunen har når det gjelder innkjøp og eksempel på tiltak som forskjellige kommunen benytter i dag.
Kommunene har stor frihet til å benytte seg av tiltak som generelt bedrer små og mellomstore/lokale leverandørers konkurransedyktighet når det gjelder kommunale kontrakter.
Oslo Economics, med underleverandør Inventura, har på oppdrag fra Distriktssenteret utarbeidet et kunnskapsgrunnlag om hvordan kommuner i distriktene kan legge til rette for små- og mellomstore bedrifter og konkurranse fra lokalt næringsliv i sine anskaffelser.
Lokale anskaffelser kan gi flere gevinster for distriktene, for eksempel i form av lokale arbeidsplasser, skatteinntekter, redusert miljøbelastning, lokal beredskap, kortere responstid, bedre service, lokalt vareutvalg og lavere samlede kostnader.
Aktuelle tiltak
Rapporten diskuterer følgende tiltak rettet mot leverandør-markedet:
- Vedta anskaffelsesstrategi der utvikling av lokalt næringsliv settes som mål
- Generelle dialog rettet mot det lokale leverandørmarkedet
- Ha en gjennomtenkt strategi for innkjøpssamarbeid
- Vurdere desentraliserte innkjøp
Rapporten gjør også rede for aktuelle tiltak som kommuner kan gjøre i den enkelte anskaffelse:
- Ha dialog med leverandørmarkedet i forbindelse med den enkelte anskaffelsen
- Vurdere oppdeling av kontrakter
- Være bevisst på fordeler og ulemper ved bruk av frivillige kunngjørelser
- Forenkle anskaffelsesprosessene
- Bruke relevante krav og kriterier
Innhold
Rapporten består av
- En analyse av anskaffelser norske kommuner og fylkeskommuner har gjennomført i perioden 2015 til 2019. Statistikken viser at det er stort spenn i hvor mye som anskaffes fra lokale leverandører i samme kommune/bo- og arbeidsmarkedsregion.
- En juridisk vurdering av kommunenes handlingsrom. Anskaffelsesregelverket regulerer i hovedsak gjennomføringen av konkrete anskaffelsesprosesser, og regulerer i liten grad hvordan kommunene skal innrette anskaffelsesvirksomheten sin på et overordnet plan. Dette innebærer at kommunene har stor frihet til å benytte seg av tiltak som generelt bedrer små og mellomstore bedrifter og lokale leverandørers konkurransedyktighet når det gjelder kommunale kontrakter. Samtidig er det viktig å ivareta grunnleggende prinsipper for offentlige anskaffelser, herunder forbud mot omgåelse av regelverket.
- En kartlegging og analyse av barrierer, tiltak og virkninger i et utvalg distriktskommuner.
Rapporten gir mange gode råd til hvordan kommunene kan bruke innkjøpspolitikken til å realisere politiske målsettinger om at det skal være attraktivt å bo og jobbe i distriktene.
Oslo Economics har tidligere levert flere utredninger om offentlige innkjøp, blant annet til Nærings- og fiskeridepartementet.