Gnist bygger på prinsippene i Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn, og støtter kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Formålet er å skape nye arbeidsplasser og steder folk ønsker å bo og besøke i hele landet.
En sentral del av Gnist er også kunnskaps- og erfaringsutveksling innen innovativ steds- og næringsutvikling, på tvers av kommuner og regioner.
Gnist programmet avsluttet sin tredje runde oktober 2022. Fjerde runde lanseres 1. februar 2023. Her vil bærekraft og sirkularitet være sentrale elementer i programmet. En ny dimensjon med programmet i 2023 er at kommuner av alle størrelser kan delta.
Gnist består av 3 deler.
Gnist kompetanse
Gnist kompetanse er et åpent, digitalt og gratis modulbasert kurs. Gjennom fire moduler får deltagerne innsikt i teori og praksis som bidrar til en mer bærekraftig og innovativ stedsutvikling. F.eks. designdrevet innovasjon, innbyggerinvolvering og medvirkning, samskaping og offentlig-privat samarbeid, samt førfase og prototyping.
Mer om kompetansedelen finnes i lenken:
Gnist utfordringer 2021 – 2022
Gnist utfordringer er en digital plattform hvor kommuner kan presentere sine utfordringer knyttet til steds- og næringsutvikling, som de ønsker nye og innovative løsninger på.
Mer informasjon om Gnist utfordringer finnes nedenfor:
Gnist løsninger
Gnist løsninger er en tilrettelagt prosess hvor næringslivsaktører utvikler nyskapende løsninger på konkrete utfordringer knyttet til steds- og næringsutvikling i utvalgte kommuner.
Gnist løsninger 3.runde, 2021-2022:
En løsningsdel og konkurranseprogram for utvalgte kommuner
Gnist kommuner og følgekommuner i 2021-2022 ble valgt ut av DOGA, Fylkeskommunene, Nordic Edge og Distriktssenteret. Følgekommuner følger prosessen og er delaktig i programmet. De ble utnevnt basert på overlappende utfordringer.
Agder – Åseral
Rogaland – Suldal
Viken – Nore og Uvdal
Troms & Finnmark – Skjervøy
Vestland – Sogndal, Luster & Aurland
Innlandet – Lom
Møre og Romsdal – Vanylven
Telemark – Nome
Nordland – Sortland
Suldal – Gjerstad
Skjervøy – Kongsvinger
Lom – Hemsedal, Tokke, Dovre
Vanylven – Stad
Nome – Eigersund, Averøy
Sortland – Kvinesdal, Østre Toten, Rana, Nordreisa
Her kan du lese om alle prosjektene til kommunene.
Her er sluttrapportene til kommunene.
Disse står bak Gnist
Doga og Nordic Edge står bak programmet, i samarbeid med fylkeskommuner, SIVA, Forskningsrådet, Leverandørutviklingsprogrammet, Innovasjon Norge og Distriktssenteret.
Les mer om Gnist på DOGA sine nettsider.