Heim kommune satser på boligutvikling

Heim kommune manglet boliger og spesielt boliger egnet for unge og tilflyttere fra inn- og utland. Kommunen har tatt en rekke grep for å øke tilflyttingen og rekrutteringen.

Tre personer står foran et hus. Det er vinter. De to personene til høyre tar hverandre i hånden som om at de inngår en avtale.

Ordføreren overleverer en av boligene i prosjektet UngHeim. Foto: Heim kommune

Stor satsing på bolig med ulike boligkonsepter

Heim kommune i Trøndelag består av de tidligere kommunene Halsa, Hemne og deler av Snillfjord. Kommunedirektør, Ola Morten Teigen, har vært en drivkraft i å få fart på boligbyggingen i kommunen. Med et lite og effektivt team i kommunen har Heim fått bygget i underkant av 70 nye boliger av ulik størrelse og med ulike konsepter de siste par årene.

Forankring i kommuneplanens samfunnsdel

Kommunen har etablert tre team som jobber med boligspørsmål. En boligsosial gruppe som skal ha oversiktkunnskap over boligmarked og boligbehov, en boligtilpasningsgruppe med ergoterapeut og representant fra NAV som gir råd om tilpasning av boliger og en boligtildelingsgruppe som tildeler kommunale boliger.

I samfunnsdel av kommuneplanen for 2022-2034, heter det at kommunen skal «være en tydelig aktør i boligutviklingen, sørge for at den er i tråd med befolkningsutviklingen og bidra til ønsket vekst. Heim skal opprettholde nær dialog mellom kommunen og private utbyggere i arbeidet for det gode bomiljøet».

Distriktssenteret ser at Heim kommune er bevisste på sin egen rolle. Kommunen er tydelig på at tiltak og satsinger som kommunen gjør skal utfylle private aktørers rolle og aktivitet.

Heim i flere år hatt en økonomisk omstillingsprosess. Det har hatt gode resultater og de har nå et boligfond på 17 millioner kroner. Dette gir kommuneadministrasjonen mulighet til nyskapende arbeid med boliganskaffelser. Kommunen har som et eksempel kunne forskuttere finansieringen av boliger til konseptet Ung Heim. Personer under 28 år får «boliglån», som gjør at boligene kan bygges uten at de unge må inn med egenkapital før de overtar boligen.

Boligforskning støtter grepene Heim har gjort

I studien «Samfunnsvirkninger av boligtiltak» som Distriktssenteret og Husbanken fikk gjennomført av NOVA i 2017 sier forskerne at kommunal og lokal boligsatsing kan ha avgjørende betydning for samfunnsutvikling i distriktskommuner. Heim har grepet fatt i det som forskerne påpeker i denne studien. Kommunen har en bred vifte av boligtiltak som kan styrke samfunnsutviklingen i kommunen gjennom et eget boligprogram.

7 personer står foran en tomt hvor rammeverket til et hus står. I bakgrunnen ser vi at noen jobber med å bygge det som skal bli et hus.

Befaring av en av boligene i UngHeim-prosjektet. Foto: Heim kommune

Nye boliger skreddersydd for ulike målgrupper

Heim kommune tilbyr de ulike boligkonseptene (UngHeim, G-hus, GammelHeim og LisjHeim) til overkommelige priser (1.6-2.5 millioner kroner). En grunn til de lave prisene er at de ikke har kostnader til prosjektledelse. Arbeidet gjøres innen de stillingene som finnes i kommuneadministrasjonen.

UngHeim

Kommunen har fått bygget fem minihus som er alle er solgt. Dette er eneboliger på 43 kvm med et soverom, bod og hems. Boligene har en salgspris på 1,6 millioner kroner og kommunen har stilt en tomt på Kyrksæterøra gratis til disposisjon. Målgruppe for prosjektet ungdom under 29 år, førstegangs etablere som har økonomi til å betjene lån. Trøndelag sparebank har finansiert oppføringen av boligene. Egenkapitalkravet på 15 % innfris ved at kjøper finansierer materialer til og bygging av carport og platting. Nesten 30 personer har vist interesse for prosjektet og kommunen har startet neste byggetrinn med ytterligere 12 boliger.  

Bruk av boligfondet i kommunen på 17 millioner kroner gjør at kjøperne ikke trenger å betale noe før de overtar boligene. Ved bygging av nye boliger vil kjøper normalt måtte ta risiko for kostnadsøkninger underveis. Her får kjøper en fastpris hvor kommunen «legger ut» til entreprenør slik at kjøper betaler avtalt pris ved overtakelse. Kjøper slipper utleggene i forkant og slipper å forholde seg til risiko og forskuttering. 

G-Hus
Kommunen har i samarbeid med lokal utbygger bidratt til bygging av fire kompakte eneboliger med fire soverom på 84 kvm. Kommunen har stilt billige tomter til disposisjon på Kyrksæterøra. Målgruppe for boligene er førstegangsetablerere. Boligene som er plassbygde hus levert av et lokalt firma (G-bygg) har en salgspris på kroner 3.450.000, – og er finansiert av Trøndelag Sparebank. Alle fire boligene er solgt.

LisjHeim
LisjHeim er kommunens distriktssatsing. Prosjektet ble vedtatt igangsatt av kommunestyret i april 2024. Dette er universelt utformede boliger som spesielt rettes mot eldre bosatt utafor sentrum. Konseptet skal bestå av boliger på 50 kvm med to soverom. Boligene skal være kompakte og skal ha en pris på under 2 millioner pr enhet hvor tomt og grunnarbeid kommer i tillegg. Målet er å tilby tilpassede boliger som ikke vil synke i verdi når de selges.
GammelHeim

GammelHeim for innbyggere over 60 år er planlagt av kommunen, men er ikke enda realisert. Kommunen har i samarbeid med arkitekt og hus-produsent prosjektert frittliggende eneboliger med livsløpsstandard på 60 kvm med to soverom. Boligene er estimert til en pris på under 2,5 millioner kroner. Kommunen har gjennomført en spørreundersøkelse blant innbyggere over 60 år og over 400 svarte forteller prosjektleder Tiffany Opsahl. 65% svarer at boligen de bor i ikke er tilstrekkelig tilrettelagt og at de ønsker en lettstelt, sentral bolig med to soverom og garasje/carport. GammelHeim prosjektet skal treffe denne målgruppens behov. Kommunen har planer om å tilby dette konseptet i første omgang på Kyrksæterøra og sees i sammenheng med hvor kommunen har relevante tjenestetilbud for målgruppen.

Kommunen fikk i 300.000, – kroner fra Husbanken i 2023 til konseptutvikling av boliger for eldre. Konsept vil ha overføringsverdi og kan gjøres tilgjengelig for andre kommuner. Kommunen avventer nå eventuelle fremtidige tilskudd fra Husbanken før konseptet kan realiseres.

Tilvisningsavtale

Det er inngått tilvisningsavtale mellom et privat utbyggerfirma og Husbanken om 12 utleieleiligheter. Det har vært avholdt en konkurranse og kommunen har solgt tomt. Boligene skal tilrettelegges for velferdsteknologi, nøkkelfri adkomst, solceller på taket og nærvarmeanlegg. Zentura AS som vant konkurransen, har erfaring innen boligutvikling og tilvisningsavtaler og ansees som en profesjonell utleier. Leilighetene er fra 35 kvm til 88 kvm. Målgruppe for disse er vanskeligstilte, barnefamilier og ungdom. Leilighetene bygges på en utsiktstomt med gangavstand til det meste på Kyrksæterøra. Byggesøknaden er under behandling, men prosjektet har blitt forsinket fordi det var nødvendig med ytterligere grunnundersøkelser på tomten.

Skal ikke tjene på boligene

Kommunedirektør sier at det ikke er noen som skal tjene penger på husene. Heim kommune har inngått avtale med Selbuhus hvor de kjøper husene for netto innkjøpspris. I avtalen ligger det og en leveringstid på 2 til 3 måneder. Boligtomtene er kommunale, og kommunen ordner de byggeklare i samarbeide med lokale entreprenører som er opptatte av å ta oppdragene til en ok pris.

Kommunedirektøren sier også at de ønsker å redusere bruken av årsverk til transport innen hjemmetjenesten ved at de mest pleietrengende kan bo nærmest mulig tjenestestedene. I den grad kommunen skal legge til rette for hvor eldre skal bosette seg, er det et ønske om at dette gjøres på en mest mulig effektiv måte for tjenesteleveransene.

Tilbud til tilflyttere

Kommunen har bygd kommunal bolig med seks leiligheter til bosetting av flyktninger på Liabø. Leilighetene kan også brukes av andre vanskeligstilte på boligmarkedet. Boligene har kort vei til butikk og aktiviteter. Kommunen fikk i 2023 tilskudd fra Husbanken på 3,5 millioner kroner.

I tillegg er 18 utleieboliger på Liabø under prosjektering samt 8 nye utleieboliger på Kyrksæterøra. Alle disse er i første omgang tiltenkt bosatte flyktninger. Kommunen vil i perioden 2022-2024 ha bosatt 370 flyktninger og har et stort boligbehov til denne gruppen.

dronefoto av boligtomter.

Dronefoto av noen av tomtene i prosjektet UngHeim

Rydding av kommunale tomter

Kommunen opplevde at mange av de kommunalt eide boligtomtene som ble regulert til boligformål på 1980-tallet fremstod som lite attraktive for boligbyggere. Kommunen tok initiativ til å rydde tomtene for skog og kratt. Mange av tomtene hadde utsikt til fjorden etter at de ble ryddet, og de fremstår nå mye mere attraktive for salg.

Ungdommen vil bo i Heim

24 unge voksne under 28 år har nå bestilt seg en Ung Heim bolig i Heim kommune. Kommunedirektør Ola Morten Teigen mener dette er svært bra for en relativt liten kommune med rundt 6 000 innbyggere. Dette er også bra for alderssammensetningen i kommunen.

«Innbyggere i denne aldersgruppen vil etter hvert stifte familie og få barn, slik at de 24 kan bli til 100»

– Ola Morten Teigen, kommunedirektør

Mye lokalt samarbeid

På konseptet UngHeim følger det med materialer slik at de som kjøper selv kan bygge terrasse og carport. Når det er ferdig så vurderes verdiene av husene til 1.9 millioner. Trøndelag sparebank gir ungdommen boliglån uten krav om egenkapital. Dette er mulig ved at Heim kommune har en lokal avtale med Trøndelag sparebank, et lokalt byggevareselskap, det lokale kraftselskapet og bredbåndselskapet Sodvin.

En kvinne tar bilde av et gammelt hus med mobilen sin.

Prosjektleder Runa Tunheim på befaring. Foto: Lys i gamle hus

Prosjektet Lys i gamle hus

Heim er en av seks deltakerkommuner i prosjektet som startet opp i 2023 av Fortidsminneforeningen og skal gå ut 2025. Prosjektet skal koble «hus-letere» med tomme hus og gi veiledning til personer som ønsker å sette i stand gamle hus. Seks deltakerkommuner fikk i 2023 et tilskudd på 1 million kroner fra Husbanken for å sette i gang en mulighetsstudier og legge til rette for boligmodeller som også retter seg mot vanskeligstilte på boligmarkedet.

I Heim har prosjektleder Runa Tunheim gjort en kartlegging sammen med en pensjonist som var tidligere ansatt i kommunen og sammen har de lokalisert nesten 200 tomme hus, bygninger og småbruk i kommunen. Hun har også sett på årsaken til at disse står tomme.

Prosjektet har til nå resultert i at fire personer har flyttet til kommunen og kjøpt et nedlagt gårdsbruk som de setter i stand. De fire kom i direkte kontakt med prosjektleder og hadde ønske om en gård i området.

Prosjektleder sier at det er utfordrende å drive prosjektet fram med kun en 30 % stilling. Hun anbefaler at stillingsprosenten utvides for å drive prosjektet fremover. Tunheim viser til kompetansen som finnes med et lokalt bygningsvernsenter, Husasnotra, som er en del av Nordmøremusea. Senteret kan bistå i prosessen med å restaurere gamle hus.

Veien videre i boligarbeidet i Heim

Kommunen har en rekke prosjekter som skal realiseres eller er under prosjektering. Kommunedirektør Teigen sier at det beste statlige virkemidlet for kommunen vil være unntak fra lov om offentlig anskaffelse. Da kan kommunen samarbeide med entreprenører om å utvikle nye boligkonsept.

«For oss handler det om å skaffe billige boliger der markedet svikter, og vi trenger lov til å bruke vår kreativitet og handlekraft»

– Ola Morten Teigen, Kommunedirektø

Flere kommuner ser til Heim og arbeidet med boligutvikling. Modellen med konseptutvikling som kommunen har gjort selv og direkte samarbeid med boligleverandører kopieres nå av andre kommuner. Distriktssenteret mener at mange flere distriktskommuner kan lære av Heim som med en god, kreativ og effektiv organisering og godt samarbeid med private og Husbanken har fått til mye godt boligarbeid.