Ildsjeldrevet bolig- og bygdeutvikling i Tokke

I bygdene Skafså, Austheii og Åmdals Verk mobiliserer innbyggerne bredt for å realisere ambisiøse mål. Barnehagen er gjenåpnet, nye møteplasser og aktiviteter er etablert. Snart står en nybygd bolig klar til interesserte prøveboere.

Tre personer står foran en badstue. Det er fjell, skog og vann bak personene og badstuen.

Roy Bendiksen fra Husbanken får omvisning av badstua og gapahuken ved Åmlivatn.
Foto: Trude Risnes, Distriktssenteret

Som en rekke andre småsamfunn opplever bygdene Skafså, Austheii og Åmdals Verk at lokalsamfunnene får færre innbyggere og at befolkningen blir eldre. Uro for å miste lokale tilbud var bakgrunnen for at bygdelagene i 2019 mobiliserte til idédugnad, og deretter etablerte bygdeutviklingsprosjektet 59°Nord.

Ambisiøse mål

Prosjektet skal bidra til flere innbyggere og barn til bygdene, utvikle flere boliger og tomter, etablere nye møteplasser og aktiviteter, og stimulere til flere arbeidsplasser.

Målene og en rekke tiltak er forankret gjennom brede medvirkningsprosesser, med innspill fra innbyggerne på ulike tema og ideer. Koblingen mellom bolig- og stedsutvikling er en rød tråd i arbeidet.

Tokke kommune har finansiert en ekstern prosjektleder som sammenstilte og visualiserte planen for videre utvikling av Åmdals Verk. Prosjektlederen jobber tett sammen med styret og prosjektets arbeidsgruppe for å gjennomføre de prioriterte utviklingstiltakene.

Konkrete resultat

At skolen på Åmdals verk midlertidig ble lagt ned høsten 2022 var vanskelig, men har ikke stoppet engasjementet for utvikling. Bygdene har jobbet systematisk med tiltak for å stimulere trivsel og økt bosetting. Etter fire års innsats er flere av prosjektets mål under realisering. Barnehagen er åpnet igjen, etter nedlegging i 2020, og målet med antall plasser er snart nådd.

Gjennom prosjektet er det også utviklet en flott møteplass og badeplass ved Åmlivann med badstue, gapahuk og sandvolleybane, og en fint utsmykket kultursti og turveg. Snart står den nybygde prøveboligen på Åmdals verk klar for innflytting.

Sterk mobilisering og dugnadsinnsats er bærebjelken bak resultatene i bygdeutviklingsprosjektet. Samtidig har Tokke kommune og Telemark fylkeskommune vært viktige støttespillere. Kommunen har bidratt med en tomt for prøvebolig og faglig oppfølging. Fylkeskommunen ga økonomisk støtte til fortettingsstudie, utvikling av en digital webstory og faglige råd gjennom en styringsgruppe.

To personer står foran et hus. Vi ser bare plattingen til huset og deler av første etasje.

Anne Margit Urbø, styreleder i 59 grader Nord og Knut Erik Paulsen fra Tokke kommune besøker prøveboligen som snart står klar.

Flere innbyggere gjennom prøvebo

For å få flere innbyggere må det finnes tilgjengelige boliger. Ledige resttomter i det kommunale boligfeltet i Åmdals Verk ble derfor et naturlig utgangspunkt for prosjektets boligambisjoner. Å bygge sin egen bolig er et stort steg, særlig for nye tilflyttere. Etter innspill fra innbyggerne og representanter fra kommunen valgte prosjektgruppa å se nærmere på en prøvebo-ordning.

Prøveboligkoseptet er prøvd ut flere steder. Arbeidsgruppa i 59°Nord har sett til erfaringer fra bygda Øyfjell i Vinje kommune, men gjort lokale tilpasninger. I Øyfjell eier Vinje kommune prøveboligen, mens bygdelaget har ansvar for oppfølging. I Åmdals Verk vil boligen bli eid av foreningen 59°Nord. Foreningen vil også vil ha ansvar for å forvalte og drive prøvebo-ordningen. Selv om prøveboligen skal bygges på Åmdals Verk, omfatter også prosjektet bygdene Skafså og Austheii. Åmdals Verk er et naturlig sentrum for de tre bygdene.

Prøveboligen

Etter å ha landet på et prøvebolig-konsept ble ulike tomtealternativer kartlagt. Valget falt på en sentralt plassert tomt i byggefeltet, med nærhet til samfunnshuset, idrettsplassen og barnehagen.

«De som bor der skal enkelt kunne bli kjent med og inkludert i lokalmiljøet, sier Anne Margit Urbø», leder i arbeidsgruppa.

Tomta har i tillegg fin utsikt og gode solforhold. Skisser og tegninger for en prøvebolig ble utviklet og  tilbakemeldinger fra unge og yngre barnefamilier ble særlig prioritert. Dette er viktige målgrupper for prøvebolig-tiltaket.

Prøveboligen blir en moderne, kompakt og nøktern enebolig, bygd som modulbygg på ca. 75 kvm grunnflate samt loftsetasje med hems. I tillegg kommer også carport, sportsbod, platting og balkong. Konseptet skal være attraktivt for unge voksne, med akseptabel husleie og vilkår for de som er i etableringsfasen. Husleien er estimert til ca. kr 10.000, – i måneden, og prøveboere kan bo her i inntil 2 år.

Boligen oppføres av et byggefirma i regionen, og skal stå ferdig innen utgangen av 2024. Samlet kostnad for bolig og carport er 4 millioner kroner. Tokke kommune har bidratt med gratis tomt, og gitt kr 3.375.000 i tilskudd til byggingen. Kr 616 000,- er lån i Sparebanken Sør.

Utomhusplan – møteplass for inkludering

Ett av tiltakene som planlegges i kommende fase er videre planlegging av uteområde for prøveboligtomta, og for tilgrensende friområde. En utomhusplan som skal legge til rette for både private utesoner for beboerne, i tillegg til en inkluderende møteplass for prøveboere og bygdefolk. Utviklingsarbeidet har i 2024 fått 600.000 kroner fra Husbankens tilskuddsordning «Boligtiltak i distrikt».

Fra prøvebo til egen bolig

For 59°Nord har avslutning av byggeprosjektet, og rigging av prøvebo-ordningen nå førsteprioritet. Samtidig skal prosjektet og kommunen jobbe videre med å sammenstille erfaringer og veiledningsmateriell for prøvebo og hvordan gå fra å leie prøvebolig til egen bolig.

– Vi tenker på dette som en kjede av tiltak og tilbud som må henge sammen

Anne Margit Urbø, leder i arbeidsgruppa.

Prosjektet har ikke planer om å utvikle flere prøveboliger, men ser at arbeid med veiledningsmateriell vil gjøre det enklere for videre boligetablering, både i Tokke og i andre distriktskommuner. 59°Nord sitter også på rettighetene til tegninger for prøveboligen. Disse vil være gratis tilgjengelig for interesserte i område Skafså, Austheii og Åmdals Verk, som ønsker å gå videre med bygging i egen regi.

Det endelige veiledningsmateriellet inkludert en digital webstory vil bygge på et bredt kunnskapsgrunnlag, blant annet arbeid med mulighetsstudie, fortettingsanalyse for Åmdals Verk og informasjonsark med visualisering av byggeklare resttomter. Dette vil gjøre det enklere for interesserte å se hvilke muligheter som finnes.

Innsikt fra Tokke kommunes prosjekt «Ung i Tokke» vil inngå i web-dokumentasjonen. Arbeid med web dokumentasjon blir støttet av Telemark fylkeskommune, og gjennom tilskuddet fra Husbanken.

Overføringsverdi til andre kommuner

Erfaringene og sammenstillingen fra 59°Nord har overføringsverdi til andre kommuner og prosjekter knyttet til boligutvikling i distrikt. Boligutvikling og utforsking av risikoreduserende tiltak er gjennomgående tema i Distrikts-Norge generelt, og er et sentralt tema i den nasjonale ordningen Bygdevekst. I bygdevekstpiloten i Vest-Telemark er bolig ett av tre satsingsområder. Prøvebolig-tiltaket er et eksempel på løsning for bolig-utfordringene som tilflyttere, nyetablerere og nybyggere i distriktene møter.

Bildemontasje. Vi ser en sandvolleyballbane, en badstue og en skilt.

Området kalles Key Vest-Ø og er oppkalt etter Key West i Florida, hvor man ser over til Cuba. Rett utenfor badeplassen i Tokke ligger det en liten øy som i mange år har blitt kalt Cuba.

Bolig er nødvendig, men ikke avgjørende

Bygdene vært opptatt av sammenhengene mellom muligheten for å bo, trivsel ved å bo og lysten til å bli. Prosjektet jobber derfor systematisk med å styrke bolyst og blilyst, både for de som bor og de som kan komme.

Utvikling av en badeplass og møteplass ved Åmlivatn har vært en viktig del. Arbeidet er nå ferdig, med badstue, gapahuk, sandvolleybane, badeplass og sanitæranlegg. Området er lett tilgjengelig for alle, med gode løsninger både for unge og eldre.

Som del av mobiliseringa har også store deler av området rundt de historiske gruvene på Åmdals Verk blitt rydda, og aktivitets- og kulturstien «Malmvegen» er etablert.

Gjennom informasjonstavler, utsiktspunkt og stedegen utsmykking blir stedets kultur og historie formidlet. Å invitere besøkende og nye innbyggere til å bli kjent med stedets identitet og kultur er en viktig del av stedsbyggingen i prosjektet. Det meste er blitt til ved en stor dugnadsinnsats fra innbyggerne. Elever i grunnskolen og Vest-Telemark videregående skole har deltatt i planlegging og utforming.

Samskaping på sitt beste

Med prøveboligen, Malmvegen og møteplassen ved Åmlivatn har innbyggere, lag og organisasjoner, lokal næringsliv, kommune og fylkeskommune sammen gjort et stort løft og et godt grunnlag for videre utvikling. «Det er samskaping på sitt beste», sier styrelederen, som gleder seg stort over å snart kunne ta imot de første prøveboerne til å teste ut livet på 59°Nord, i Tokke.