Midtveisrapport: Bærekraftige samarbeidsmodeller. Best for kommunene. Godt og effektivt for laget rundt

Det er behov for økt statlig og fylkeskommunal støtte til de minste kommunene, og flere aktører må styrke sin veiledningsrolle. Gjennom Trøndelag fylkeskommune sin distriktssatsing I LAG utforskes det hva som kan være hensiktsmessige arbeidsmåter for samarbeid som kan videreføres etter prosjektperioden.

Oxford Research AS undersøker hva som kan være bærekraftige samarbeidsformer mellom fylkeskommuner, kommuner, og andre regionale aktører (som Statsforvalter, Innovasjon Norge, Husbanken, KS, mv.) for å nå målene i satsingene. 

Utredningen er et spleiselag og samarbeid mellom Distriktssenteret og Trøndelag fylkeskommune. Kunnskapen skal brukes til:  

  • Grunnlag for egenrefleksjon, evaluering og mulighet for å justere retning og forbedre arbeidsmåter
  • Grunnlag for å dele og drøfte arbeidsmåter på tvers av fylkeskommuner, med andre samarbeidspartnere regionalt, og med nasjonale myndigheter” 

Oppdraget startet i 2023. Leveranser er en midtveisrapport, som ble levert 1.12.2024, og en sluttrapport 1.12 2025.  Midtveisrapporten er nå levert. Midtveisrapporten er grunnlag for egenrefleksjon, evaluering og forbedring av arbeidsmåter i I LAG. 

I midtveisrapporten finner Oxford Research at kommunene har kommet langt på vei med sine lokale utviklingsprosjekter. Oxford har samtidig tre forslag til forbedringsområder:

  1. fortsatt arbeid med lokal forankring;
  2. utvikle bedre system for å lære av hverandre, og
  3. sette i gang mulig fellesprosjekt om utviklingskapasitet.

For de regionale og statlige aktørene rundt kommunene peker Oxford Research på at struktur og faste rammer for samarbeid er et nødvendig, men ikke tilstrekkelig grunnlag for samarbeid. Et kjennetegn ved aktører som klarer å opprettholde levende samarbeid over tid, er at de også har mer uformelle verdier, normer, tenkemåter og praksiser som støtter opp under det formaliserte samarbeidet.

Steder: