Røros kommuner rydder i reguleringsplanene

Røros kommune har ryddet i sine reguleringsplaner. Målet er å gi raskere og enklere byggesaksbehandling med færre dispensasjoner og mer kontroll over utbyggingsreserven.

Røros kommune startet opprydding i sine reguleringsplaner i 2019. Grunnen var at kommuneplanens arealdel (KPA) skulle få et oppdatert og hensiktsmessig plangrunnlag for videre saksbehandling, både når det gjelder fremtidige reguleringer og byggesaksbehandling. Kommuneplanens arealdel i Røros kommune ble endelig vedtatt i mai 2021.

“Kart og terreng passet ikke helt sammen”

– Ingunn Holøymoen, kommuneplanlegger i Røros kommune

Kommuneplanlegger i Røros Ingunn Hoøymoen forteller at det var behov for en planvask fordi planene var utdaterte, gamle og unøyaktige, og at det stadig måtte gis dispensasjoner i byggesaker.

Fire grunner til å starte en planvask

Utdaterte planer kan skape utfordringer og behov for hyppige dispensasjoner. En planvask er nødvendig for å sikre nøyaktighet og effektivitet i arealplanleggingen. Her er fire grunner til hvorfor du bør starte en planvask.

  1. Gir oversikt over hvor mye areal som tidligere er vedtatt regulert til ulike arealformål
  2. Kommunestyret får anledning til å vedta nye langsiktige arealstrategier med utgangspunkt i dagens kunnskap, lovverk og politikk
  3. Reduserer grunnlaget for antall dispensasjonssøknader slik at de ansatte kan bruke tid på andre planleggings- og utviklingsoppgaver
  4. Et viktig bidrag til å redusere tap av natur

Røros kommunes råd om planvask

Kommuneplanlegger Ingunn Holøymann anbefaler alle kommuner å prioritere en planvask fordi kommunen vil tjene på det. Gevinsten er et oppdatert planverk som gir enklere byggesaksbehandling med færre tidkrevende dispensasjoner. Holøymann fremhever at det må ikke være planleggeren som gjør arbeidet alene, men at flere fagenheter, for eksempel byggesak, bør bidra i planvask.

Organiser planvasken som et prosjekt

Planlegg gjerne arbeidet som et prosjekt med en start og en slutt. Det gir oversikt og rammer for arbeidet. Ha en dedikert person som koordinerer arbeidet og etabler ei prosjektgruppe som gjerne kan være tverrfaglig sammensatt. Planvasken planlegges med ulike faser og aktiviteter for ulike målgrupper.

Distriktssenteret anbefaler noen aktuelle verktøy. En prosessplan kan være et godt verktøy for planleggingen og en aktøranalyse kan være nyttig for å planlegge aktiviteter for ulike interessenter.

Begynn med det enkleste

Planvasken kan med fordel deles opp. Start med å definere hvilket område som man ønsker å ta først, slik at man avgrenser oppgaven. Velg ut hvilket område dere ønsker å starte med og konsentrer dere om det først. Røros startet med å holde unna sentrumsområdet fordi dette området krever andre prosesser på grunn av verdensarvstatusen.

Bruk kommunens tilgjengelige ressurser

Involver flere fagavdelinger i arbeidet. Sektor for bygg og eiendom og tekniske tjenester er naturlige å ha med. Det er også nyttig å ha god dialog med alle fagområder. De største sektorene skole- og oppvekstsektor samt helse- og omsorgssektor kjenner best til kommunens fremtidige behov på de aktuelle områdene.

Røros kommune hadde tett dialog med særlig avdeling for bygg og eiendom og hadde gode erfaringer med å knytte til seg et bredt faglig samarbeid internt i kommunen.

Forankre arbeidet i politisk og administrativ ledelse

Arbeidet må ha utgangspunkt i en felles forståelse for behovet for å ha oppdatert planverk. Arbeidet må derfor være forankret i kommunestyret. Det er en fordel at arbeidet er forankret i et politisk vedtak som synliggjør de strategiske prioriteringene innen arealforvaltning. Administrativ ledelse må følge opp og støtte arbeidsprosessen og tilrettelegge for samhandling internt og eksternt.

Gi god og forståelig informasjon

Det er viktig å gi god informasjon til innbyggerne og øvrige som eier eiendommer i kommunen som berøres av reguleringsplanen. Bruk et forståelig språk i informasjonen til innbyggerne. Det gjelder både i brev, høringsutlysninger og annen informasjon som legges ut på hjemmesiden.

Røros kommune gjennomførte en helt ordinær høringsrunde. Innbyggerne ble oppfordret til å henvende seg til servicetorget og planavdelingen. Kommunens kommunikasjonsansvarlig med å tilrettelegge for god informasjon.

Resultat av planvask i Røros kommune

Kommuneplanens arealdel i Røros har en overordnet målsetting om å legge til rette for bosetting i alle kommunens grender og bygder. Attraktive boligtomter og et mangfold i boligtilbudet er virkemiddel for befolkningsvekst.

Røros kommunes prioriteringer for boligareal

  • Større og flere boligtomter i attraktive områder
  • Ta ut boligområder som ikke er attraktive

Endringer i reguleringsplaner for fritidsbebyggelse

Røros er en stor hyttekommune med over 3400 fritidsboliger. Veksten har økt særlig de siste 10-20 år.

Tradisjonen med at hyttebygging er en tilleggsnæring til landbruket har gitt kommunen en svært spredt fritidsboligstruktur. Røros ønsker å være en attraktiv hyttekommune. De ønsker derfor en mer styrt tilrettelegging av utbygging for fritidsbebyggelse i planområdet, slik at attraktive tomter med infrastruktur som vei, vann og avløp reguleres.

Røros kommunes prioriteringer for fritidsbebyggelse:

  • Sette av tilstrekkelig areal til fritidsbebyggelse
    Røros kommune har lagt til rette for 600 nye fritidstomter de neste 12 år. Beregning er gjort ut fra historisk utvikling, planreserver og ut fra strategisk arealbruk. I tillegg har Røros sentrum avsatt områder som også på sikt skal innarbeides i kommuneplanens arealdel.
  • Sette av nye areal som sikrer høy utnyttelse og mindre konflikter
    Areal for nye fritidstomter legges til arealer som gir mulighet for mer fortetting. Areal vest for Glomma samt Vintervollen/Sandkjernen gir lavere konflikt i forhold til beitenæring, bedre infrastruktur og nærhet til bebyggelse og grendesentrum.
  • Sette krav til utnyttelsesgrad tomt og størrelse på fritidsbolig
    Røros kommune har satt øvre grenser for 20 % BYA pr tomt og åpner for maks 250 kvadratmeter BRA fritidsboliger pr tomt. Det vil gi rom for å bygge ut eksisterende mindre hytter.