I 2010 gjennomførte NTNU, SINTEF og Trøndelag Forsking og Utvikling studien «Langtidseffekter av omstillingsprogram» på oppdrag fra Distriktssenteret og Innovasjon Norge.
Studien hadde som mål å øke kunnskapen om:
- Langtidseffekter på nærings- og samfunnsutvikling av omstillings-program i 10 utvalgte kommuner/regioner 5-8 år etter programslutt.
- Sammenhenger mellom langtidseffekter og hvordan omstillingsprogrammene er organisert og gjennomført.
10 omstillingsprogrammer
Tre av de ti omstillingsprogrammene som ble studert omhandlet en region med flere kommuner, og er derfor relevant å se nærmere på i ByR-sammenheng. Dette var:
- Omstillingsprogrammet i Dalane med kommunene Eigersund, Lund, Bjerkreim og Sokndal (1997 – 2001).
- Omstillingsprogrammet i Glåmdal med kommunene Sør-Odal, Eidskog, Kongsvinger, Nord-Odal, Grue, Åsnes og Våler (1998 – 2003).
- Omstillingsprogrammet Oppdrift med kommunene Tvedestrand, Risør, Kragerø og Nome (1997 – 2002).
Regionprogrammene i Dalane, Glåmdal og Oppdrift og Dalane kjennetegnes av at deltakende kommuner var ulike, men at det gjennomgående er relativt små avstander til større vekstsentra.
Effekter
I alle regionprogrammene fant forskerne positive endringer i samhandling og nyskaping i eksisterende virksomhet som kunne relateres til omstillingsprogrammene.
Forskerne mener at regionprogrammene har bidratt til at både sysselsetting og folketall har økt med om lag 1% i regionen utover hva det ellers ville vært. I sum for de 3 programmene utgjør dette 480 arbeidsplasser og 900 innbyggere. Omstillingsmidlene utgjorde til sammen 117 millioner kroner i disse 3 programmene.
Andre viktige funn fra studien er:
- Lokal tilpasning ser ut til være viktigere enn ”beste praksis” i andre omstillingsprogram når det gjelder organisering og gjennomføring.
- Bred lokal forankring, et omfattende strategiarbeid og tidlig synliggjøring av resultater er viktig for lokal legitimitet.
- Satsing på samarbeid med miljø utenfor kommunen og det å trekke til seg bedrifter fra andre regioner, er ofte nødvendig for å få vekstkraft i små distriktskommuner.
- Langtidseffekter påvirkes i liten grad av organisasjonsform.
- Omstilling tar lang tid, og 6 års-program vurderes som kort tid, ofte for kort tid.
I studien fra 2010 går det imidlertid frem at de 10 omstillingsprogrammene (både de regionale og lokale) gjennomgående ikke vært kraftig nok i seg selv til å kompensere fullt ut for negativ utvikling som følge av langvarig nedgang i basisnæringer, nedbemanning i hjørnesteinsbedrifter og generelle sentraliseringsprosesser.