Med rapporten «Unge og medvirkning. Vil kommunereformen påvirke unges deltakelse i og tilgang til lokaldemokratiet?» fikk hun tredjeplass i utdelingen av Holbergprisen i skolen 2015. Hun skriver at unge bør involveres i arbeidet med kommunereformen. Involvering kan bidra til økt deltakelse i lokaldemokratiet etter reformen.
Tiltak som kan bidra til økt deltakelse
I rapporten viser Sørlien flere tiltak som kan bidra til ivaretakelse av de unge i arbeidet med kommunereformen og bidra til økt deltakelse:
- Involver de unge i arbeidet med reformen.
- Jobb for å få flere unge inn i partipolitikken. Demokratiopplæring i skolen og medlemsverving er sentralt.
- Still krav til partiene om å prioritere unge på sikre plasser på nominasjonslistene.
- Sett i gang tiltak for å redusere fraflyttingen av unge, gjennom blant annet å jobbe med utdannings- og jobbtilbud.
- Bedre tilrettelegging for medvirkning.
Prosess som engasjerer
Historiske tall og tendenser for unges deltakelse i kommunestyrer viser at det ikke ser lyst ut med tanke på unge representanter i de nye storkommunene heller. Økt antall ungdomsrepresentanter i kommunestyrer slik at flere ungdomsrelevante saker blir meldt inn, kan bidra til å skape en god sirkel som kan øke unges engasjement.
– Dersom sammenslåingsprosessen i seg selv engasjerer unge, kan man på sikt få i gang den gode sirkelen, skriver Marie N. Sørlien.
Kommunereformen fra de unges ståsted
– Selv om de unges deltakelse og innflytelse anses som viktig, kan jeg ikke se at dette er spesielt behandlet i Kommuneproposisjonen og finner heller ikke andre konsekvensutredninger som behandler unge spesifikt. Jeg synes derfor det var interessant å se på kommunereformen fra de unges ståsted, skriver Sørlien.
Gjennom å intervjue ulike aktører, innhente fakta og sammenstille kunnskap fra forskningsrapporter har hun undersøkt problemstillingen.