Tilskudd til boligtiltak i distrikt er tildelt for tredje år på rad. Formålet med tilskuddet er å øke tilgangen til egnede boliger i distriktskommuner gjennom utvikling av nye samarbeidsformer og forsøk med nye boligkonsept og virkemiddel. Husbanken mottok 47 søknader. Husbanken og Distriktssenteret har i fellesskap valgt ut 26 prosjekt som får totalt 21 millioner kroner i støtte.
«Vi ser at mange av kommunene ønsker å samarbeide med bransjeaktører og innbyggerne for å finne de gode lokale løsningene. Det er noe vi fra Distriktssenteret erfarer er smart.».
Lillian Hatling, Distriktssenteret
Ordningen Tilskudd til boligtiltak i distriktene ble etablert i 2023 og da ble 8,5 millioner kroner delt ut til tiltak i 14 distriktskommuner. I 2024 ble 21 millioner fordelt på 25 prosjekter.
Prosjektene som har fått tilsagn om midler kan bruke Husbanken og Distriktssenterets samlede kompetanse i arbeidet. Prosjekta skal dokumentere og dele kunnskapen de utvikler, slik at andre kan lære av det. Det er også lagt til rette for læring mellom kommunene.
Tidligere tilskuddsmottakere Senja kommune og Heim kommune var finalister til Boligprisen 2025, og Heim vant. Se film om pilot Senja her og film om Heim her.
For å få tilskudd, må tiltaket bidra til
- Økt boligbygging
- et mer variert boligtilbud
- tilgang til flere egna boliger for ulike grupper i distriktskommuner
Kommunene skal utvikle nye samarbeidsformer og forsøk med nye boligkonsept og virkemiddel, for eksempel:
- modeller for å eie, dele eller leie
- ordninger som reduserer risiko og fare for tap ved salg av nye boliger
- samarbeid med utbyggere og andre for å styrke eie- og utleiemarkedet
- interkommunalt samarbeid om boligutvikling
- inkluderende, sosiale og flerfunksjonelle bomiljø
- transformasjon og gjenbruk av eksisterende bygg
- kunnskapsdeling om effekter og gevinster av boligsatsinger
Disse kommunene får tilskudd
Slik vil jeg bo. Steg for steg mot egen bolig
Vegårshei kommune (Agder)
Tilskuddet skal brukes til å ansette en prosjektleder som skal lede utviklingen av et nytt boligtilbud for personer med nedsatt funksjonsevne i Vegårshei kommune. Kommunen vil sikre at boligene blir utviklet i tråd med brukernes faktiske behov og ønsker, gi gode arbeidsforhold for ansatte, og være fleksible med tanke på framtidige endrede behov.
Tilskuddsbeløp: 525.000 kr.
Nytt sentrumsbygg Åseral sentrum
Åseral kommune (Agder)
Tilskuddet skal brukes til å gjennomføre en plan- og designkonkurranse for et nytt sentrumsbygg på en kommunal tomt, med omsorgsboliger, leiligheter for salg og næringslokaler. Dette er et ledd i sentrumsutviklinga i Kyrkjebygd som er politisk vedtatt. Prosjektet bygger på tidligere gjennomførte mulighetsstudier og en boligsosial analyse som viser potensialet og behovet.
Tilskuddsbeløp: 1.000.000 kr.
Fra skole til prioritert boligformål
Hemsedal kommune (Buskerud)
Hemsedal kommune vil utrede muligheter og kostnader for å transformere tidligere skole og barnehage til boliger til ulike målgrupper, spesielt eldre og unge som ønsker å bo i bygda. Tilskuddet skal brukes til kartlegging av bygningsmassen, vurdering av ulike boligformål, markedsdialog og innspill fra utviklere, innbyggerdialog og kommunikasjon.
Tilskuddsbeløp: 1.000.000 kr.
Studio Bygdevekst Vestre Varanger
Berlevåg kommune på vegne av bygdevekstpilot Vestre Varanger (Finnmark)
Bygdevekstpiloten Vestre Varanger ønsker å utvikle kunnskap og forslag til løsninger til boligløsninger og stedsutvikling som fremmer aldersvennlighet, tilflytting og lokal attraksjon i regionen. Dette gjøres sammen med NTNU ved kurset «Planbussen» og «Studio for Arkitektur og By» ved Fakultet for Arkitektur og Design.
Tilskuddet skal brukes til feltarbeid, medvirkning og dialog, skisse og designoppgaver, og analyse og presentasjon av utfordringer og muligheter. Forventede resultater er forslag til boligmodeller og stedsutvikling, bedre kunnskapsgrunnlag for kommunal boligpolitikk, forankring i lokalbefolkning, nye samarbeidsformer mellom kommune og akademia.
Tilskuddsbeløp: 1.050.000 kr.
Ruoktu mu vaimmus – Boligtiltak som ivaretar samisk kultur, identitet og språk
Kautokeino kommune (Finnmark)
Kautokeino kommune vil utvikle et boligkonsept tilpasset samisk kultur, tradisjon og identitet, særlig rettet mot eldre. Tilskuddet skal finansiere fase 1 av prosjektet med mål om å kartlegge den generelle boligsituasjonen, boligbehov og ønsker, i lys av demografisk utvikling, sysselsetting, eierforhold, boligpriser og inntektsnivå. Det skal gjennomføres en rekke medvirkningsaktiviteter som grunnlag for å utvikle et boligkonsept tilpasset samisk kultur og tradisjon og samtidig tilpasset alder, økt tilgang til tjenester og fellesskap.
Tilskuddsbeløp: 1.150.000 kr.
Fra silo til samspill – bolig som felles løft for Sør-Varanger kommune
Sør-Varanger kommune (Finnmark)
Sør-Varanger er en av tre distriktskommuner som er med i et pilotprosjekt om samarbeid mellom kommune og Forsvaret for å utvikle attraktive lokalsamfunn, der bolig er ett av tre satsingsområder. Tilskuddet skal brukes til å få ekstern bistand og til frikjøp av ressurser til å få fram et godt kunnskaps- og beslutningsgrunnlag for å realisere flere og nye utleieboliger for tilflyttere og eldre i Sør-Varanger. Det er et mål å finne nye løsninger i fellesskap mellom de store offentlige arbeidsgiverne i kommunen – kommune, Forsvaret, sykehus og politi.
Tilskuddsbeløp: 907.000 kr.
Offentlig og privat samarbeid for boligutvikling i Grue
Grue kommune (Innlandet)
Tilskuddet skal brukes til en prosjektstilling som skal bidra til at kommunen får utviklet nye boliger, nye boligkonsept og tiltak i henhold til behovet for mer variert og behovstilpasset boligtilbud. Kommunen legger vekt på samskaping og vil også benytte designdreven innovasjon som metode. Aktiviteter inkluderer kartlegging av behov og mengde samt gjenbruksmuligheter, etablere struktur for samarbeid mellom kommune og private utbyggere, videreføre «Boliger for alle» og prioritere områder for boligbygging.
Tilskuddsbeløp: 840.000 kr.
Omstilling – frå ord til handling
Lom kommune (Innlandet)
Lom kommune står overfor store investeringar i den kommunale bustadmassen, bl.a ombygging og bygging av helseheim og omsorgsbustader og utgreiing av tryggleiksbustader. Fleire private prosjekt er også ferdig regulerte eller i prosess. Samtidig må organisasjonen omstillast lågare rammer. Tilskotet skal gå til å vidareutvikle organisering og samspel, for å handtere ei større bustadmasse og utnytte kommunens verktøykasse betre enn i dag. Det inneber å også utforske korleis kommunen kan bidra til at private prosjekt blir raskare realiserte. Prosjektet skal bruke tenestedesign som metode, bl.a kartlegge «brukarreiser».
Tilskuddsbeløp: 410.000 kr.
Bustadutvikling i Vang sentrum i kombinasjon med nye omsorgsbustader
Vang kommune (Innlandet)
Vang kommune vil gjennomføre ei moglegheitsstudie for å få faglege råd om bærekraftig bustadutvikling i Vang sentrum. Dette er ein del av oppfølginga av Strategisk handlingplan for bustadutvikling i Vang som vart vedteken i 2024. Vang har behov for nye omsorgsbustader og bustader i varierte storleikar til både eige og leige for nye tilsette, nye innbyggjarar og eldre. Kommunen har ei tverrfagleg bustadgruppe som består av fagtilsette innanfor arealplanlegging, bygg, helse og omsorg, næring og flyktningeteneste.
Tilskotsbeløp: 700.000 kr.
Utvikling av Flisa sentrum. Offentlig-privat samarbeid for framtidens boliger
Åsnes kommune (Innlandet)
Kommunen har kartlagt at de bl.a. har behov for enkle, små leiligheter for eldre som ikke har egnet bolig, men som vil kunne klare å mestre hverdagen med en tilrettelagt leilighet med tilgang til offentlige tjenester. En privat aktør har vært i dialog med kommunen rundt et mulig samarbeid om ombygging av ledig areal til små enkle leiligheter, og kommunen ønsker nå å få utarbeidet en modell for hvordan offentlig-privat samarbeid på boligområdet kan rigges. Arbeidet gjøres i samarbeid med råd og veiledning fra Husbanken. Tilskuddsmidlene skal i hovedsak brukes til frikjøp av prosjektleder.
Tilskuddsbeløp: 615.000 kr.
Boliger på tvers og interkommunalt samarbeid
Gjemnes kommune (Møre og Romsdal)
Gjemnes er i startgropen med å bygge boliger til alle aldersgrupper i prisklasser som gjør at mange har mulighet til å kjøpe bolig. Tilskuddet skal brukes til å ha kapasitet til å komme videre i arbeidet. Aktiviteter inkluderer utnyttelse av bruk av resultat fra en gjennomført boligundersøkelse, utvikle sosiale boligkonsepter for flere aldergrupper, og utvikling av interkommunalt samarbeid.
Tilskuddsbeløp: 600.000 kr.
Innbyggere i sentrum
Smøla og Aure kommuner (Møre og Romsdal)
Tilskuddet skal brukes til å jobbe fram bærekraftige strategier for organisering, finansiering og utvikling av sentrumsnære boformer til både eie og leie. Samarbeidet mellom kommunene gir mulighet til å dele erfaringer, utvikle felles løsninger og finne modeller som gagner begge. Sentrumsutvikling med vekt på boliger er en av satsingene i bygdevekstavtalen mellom Smøla og Aure kommuner, Møre og Romsdal fylkeskommune, Statsforvalteren i Møre og Romsdal og staten.
Tilskuddsbeløp: 900.000 kr.
Bo trygt og nært i Bindal
Bindal kommune (Nordland)
Bindal kommune vil gjennomføre en mulighetsstudie for å undersøke hvordan eksisterende bygg kan gjenbrukes og transformeres for å dekke boligbehov. Målet er tilpassede boliger som kan leies eller kjøpes av unge, eldre og vanskeligstilte.
Tilskuddsbeløp: 700.000 kr.
Revitalisering av kommunal boligmasse i Hábmera suohkan – Hamarøy kommune
Hamarøy kommune (Nordland)
Hábmera suohkan-Hamarøy kommune har prekær boligmangel som følge av sterk vekst i arbeidsplasser og bosetting av flyktninger. Kommunen er i prosess med å avvikle Hamarøy kommunale boligstiftelse. Gjennom et nytt prosjekt, ønsker kommunen å revitalisere deler av boligmassen overdratt fra boligstiftelsen, og i den forbindelse utforske nye boligkonsepter og boformer for ulike målgrupper.
Tilskuddsbeløp: 980.000 kr.
Smarte boliger for aldersvennlig boligutvikling i Meløy
Meløy kommune (Nordland)
Meløy kommune vil utrede mulighetene for aldersvennlige boliger og bomiljø, ved å ta i bruk smarthus- og velferdsteknologi. Tilskuddet skal brukes til medvirkningsaktiviteter og til å hente inn kunnskap om og få vurdert smarthus- og velferdsteknologi i utvikling av funksjonelle boliger. Det skal utarbeides konsepter for «smarte boliger» i en distriktskontekst, og skisser til aldersvennlige, flerfunksjonelle bomiljø. Prosjektet inngår som del av en større utredning om framtidens omsorgsboliger.
Tilskuddsbeløp: 1.310.000 kr.
Utvikling av fleksible boformer
Dyrøy kommune (Troms)
Dyrøy kommune skal utvikle og etablere samarbeidsforum for entreprenører, boligutviklere, kommuner og interesserte boligsøkere for å utvikle fremtidige fleksible boligløsninger. Forslag til konsepter, inkludert lokalisering og fleksible boformer, skal danne beslutningsgrunnlag for etablering av konkrete byggeprosjekter. Prosjektet vektlegger overføringsverdi til andre distriktskommuner og resultatet vil presenteres på Dyrøyseminaret 2026.
Tilskuddsbeløp: 400.000 kr.
Identifisering av eksisterende bygg med potensial for transformasjon i Nord-Troms
Nordreisa kommune (Troms)
Nord-Troms-regionen har begrenset tilgang til nye, egnede boliger, samtidig står mange eksisterende bygg tomme, eller er lite i bruk. Tilskuddet skal gå til å kartlegge potensialet for å transformere eksisterende bygg til boliger og identifisere egnede tomter for nybygg. Prosjektet vil gi oversikt over eksisterende bygg som kan transformeres, og utrede reguleringsmessige, tekniske og økonomiske betingelser for realisering. Arbeidet innebærer også å se på hvordan nye prosjekter kan realiseres. Prosjektet er forankret i Bygdevekstavtalen for kommunene Kvænangen, Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord.
Tilskuddsbeløp: 1.200.000 kr.
Riktig samhandling for aktiv boligutvikling i Holtålen
Holtålen kommune (Trøndelag)
Holtålen kommune vil etablere en samhandlingsfunksjon for boligutvikling som alternativ til eget boligkontor eller dedikert ressurs for bolig. Tilskuddet skal brukes til ressurs for å få dette opp og gå. Ressursen skal identifisere muligheter og løsninger som gjør det mulig å koordinere og håndtere lokal boligutvikling i eksisterende organisasjon, og gjennom bedre kommunikasjonsarbeid og økt bruk av statlige midler. Løsningen vil ha overføringsverdi til andre kommuner med lignende utfordringsbilde.
Tilskuddsbeløp: 640.000 kr.
Boligsosialt forprosjekt i Miljøarbeidertjenesten
Høylandet kommune (Trøndelag)
Høylandet kommune ønsker å utvikle fremtidsrettede og tilpassede bolig- og tjenestetilbud for personer med utviklingshemming og sammensatte behov. Tilskuddet skal gå til et forprosjekt som gjennom tjenestedesign ser helhetlig på brukerbehov, tjenesteorganisering og eksisterende bygningsmasse. Prosjektet skal bl.a kartlegge dagens bolig- og tjenestetilbud, se på alternative bolig- og tjenestemodeller, og vurdere eksisterende boligmasse ut fra framtidig behov. Prosjektet vil også utrede framtidig behov for avlastningsboliger og barneboliger.
Tilskuddsbeløp: 1.050.000 kr.
Framtidsrettet boligutvikling for eldre
Rindal kommune (Trøndelag)
Prosjektet «Fremtidsrettet boligutvikling for eldre» retter seg mot unge eldre fra 60 år +. Tilskuddet skal gå til å utvikle veilednings- og informasjonstilbud for å mobilisere til økt fokus på å planlegge og gjøre nødvendige endringer i egen bosituasjon, kartlegge boligønsker og behov i målgruppen, samt utvikle nye boligkonsepter for sosiale boformer. Medvirkning og samarbeid med innbyggere og bransjeaktører er sentralt.
Tilskuddsbeløp: 600.000 kr.
Røyrvik fjellandsby. Nye boformer og bygdevekst i Indre Namdal
Røyrvik kommune (Trøndelag)
Røyrvik kommune står foran re-etablering av gruvedrift og har behov for å stimulere økt boligbygging med bokonsept som gir større fleksibilitet mht. fremtidige behov. Tilskuddet skal gå til å kartlegge boligbehov, vurdere gjenbruk av eksisterende kommunal bygningsmasse til boligformål, samt utvikle nye og rimelige boligløsninger med gode finansieringsløsninger. Målet er å utvikle fleksible, skalerbare og tilgjengelige boligkonsept, både bolig- og fritidsboligmodeller, for eie og leie. Fleksible boløsninger for arbeidsinnvandrere og sosiale boformer er del av dette. Prosjektet er forankret i omstillingsprogrammet for Røyrvik og Namsskogan og Bygdevekstavtale Indre Namdal for kommunene Røyrvik, Namsskogan, Grong og Lierne.
Tilskuddsbeløp: 1.000.000 kr.
Eit generasjonsvenleg samfunn ved kysten med gode bumiljø og høg livskvalitet
Bømlo kommune (Rogaland)
Bømlo kommune vil sikre berekraftige bustadar for framtida til eldre og personar med nedsett funksjonsevne, som ønskjer å bu trygt heime lengre. Prosjektet vil inkludera tilrettelegging og ombygging av eksisterande kommunale bygg, samt utbygging av nye, fleksible bustadar nær lokalsentra og heimetenestene sine basar. Tilskotet skal gå til prosjektkoordinator i 50% stilling.
Tilskotssum: 553.000 kr.
Bu i Hyllestad
Hyllestad kommune (Vestland)
Hyllestad kommune vil etablere ordningar som gir innbyggarar og tilflyttarar tilbod om å prøvebu, og etablere gjenkjøpsavtalar. Prosjektet har som mål å konkretisere dette i samarbeid med mellom kommunen og lokale aktørar.
Tilskotssum: 900.000 kr.
Samarbeid om boligutvikling i Luster kommune
Luster kommune (Vestland)
Luster kommune vil utvikle attraktive og økonomisk balanserte modellar for samarbeid om bustadutvikling mellom kommunen og privat næringsliv, som bl.a kan nyttast i utvikling og transformasjon av kommunale formålsbygg. Tilskotet skal gå til prosjekt- og prosessbistand, bl.a medverknad og samarbeid med lokalt næringsliv, innbyggjarar, lag og organisasjonar. Prosjektet skal også levere eit saksframlegg om off-privat samarbeidsmodell og plan for utvikling av kommunal bygningsmasse.
Tilskotssum: 840.000 kr.
Modell for forbedret kommunalt utviklingsarbeid på boligfeltet i mindre distriktskommuner
Solund og Fedje kommuner (Vestland)
Tilskuddet skal brukes til prosjektledelse og kunnskapsgrunnlag for å utvikle en modell for forbedret kommunalt utviklingsarbeid på boligområdet i mindre distriktskommuner, med vekt på informasjon, organisering og samarbeid. Arbeidet er forankret i bygdevekstavtalen mellom de to kommunene, Vestland fylkeskommune, statsforvalteren i Vestland og staten.
Tilskuddsbeløp: 830.000 kr.
Viksdalstunet – modulbasert klyngetun i bygdestil
Sunnfjord kommune (Vestland)
Kommunen og Viksdalen nærmiljøråd skal samarbeide om å utvikle «Viksdalstunet», som er et modulbasert klyngetun inspirert av tradisjonelle vestlandske tun. Målgruppa er særlig unge voksne i etableringsfasen og eldre som ønsker å bo tett på bygdesentrum, men med kvaliteter fra det rurale livet. De har tidligere utarbeidet en mulighetsstudie, og nå ønsker de å jobbe videre med prosjektet slik at det kan la seg realisere.
Tilskuddsbeløp: 300.000 kr.