Kulturnæringer langs Lyngenfjorden

Kåfjord kommune har skaffet seg økt kompetanse på å drive lokalt utviklingsarbeid og satser på stedsutvikling gjennom arkitektur, kulturbasert næring og reiseliv.

Kåfjord kommune startet prosjektet «Småsamfunnssatsing og kulturbasert næringsutvikling» i slutten av 2007. Prosjektet skal gå ut 2011.

Prosjektet har to hovedmål:

  • Å skape en handlingsrettet metode for utvikling av lokalsamfunnet
  • Å utvikle kulturnæringene gjennom reisemålsutvikling

Kåfjord kommune står overfor en omstillingsutfordring med en befolkning på 2200 mennesker og negativ befolkningsutvikling. Kåfjord har store avstander til regionale sentra med for eksembel 18 mil til Tromsø. Kåfjord var før krigen Norges største samekommune, men opplevde en sterk ”fornorskning” etter at bygda ble evakuert og brent under andre verdenskrig. Kåfjord er et sjøsamisk område og det har vært arbeidet mye for å finne tilbake til egen identitet ved siden av det norske og den reindriftsamisk identiteten.

Riddu-Riddu festivalen ble etablert i 1991 og er et eksempel for de nye muligheter i Kåfjord. Riddu er en urfolksfestival med et globalt perspektiv og et internasjonalt nettverk. Det arbeides med en permanent senter for nordlig urfolkskultur på helårsbasis i Kåfjord.

Kommunen har opprettet en utviklingsavdeling hvor prosjekter, næringsspørsmål, reguleringsplanarbeid og areal- og kommuneplanarbeid samles.

Prosjektet har tre innsatsområder:

  • Folk: mobilisering og involvering av befolkningen
  • Struktur for utviklingsarbeid fra kommunens sin side
  • Næringsutvikling: tilrettelegging for næringsutvikling gjennom etablererhjelp og samarbeid

Prosjektet er delt inn i forskjellige arbeidsområder med overskriftene:

Kommunen jobber med å tilrettelegging for naturbasert reiseliv, vandreprodukter og sykling, kultur og kulturminner får tydelig fokus, turer med guide, kulturformidlinog lokal produsert mat.

Kommunen har etablert et tett samarbeid med den finske arkitekten Sami Rintala. Han er opptatt av samspill mellom kultur og arkitektur. Det ble arrangert en workshop i Kåfjord for studenter ved NTNU om samisk arkitektur i 2007. Rintala har tegnet utkast til hengebru ved juvet Sabetjohk, infosenter i Birtavarra, ”kulturambassaden” i Tromsø  i 2008 «Home Box». Prosjektene er blitt gjengitt i flere større magasiner som «Wallpaper» og «Gente Viaggo», som er et reisemagasin fra Italia.

Riddu-Riddu festivalen skal være motor i kulturnæringssatsingen. Prosjektet har stort fokus på lokal kultur, husflid og lokal matkultur. Det arrangeres årlig husflidsmarked i Birtavarre med fokus på lokale produkter. Kommunen jobber også med fokus på økologisk landbruk under navnet «Økoløftet» i samarbeid med Nordreisa kommune.