Energisparende leilighetsbygg rett ved nærbutikken i Stod

Arbeidet med å styrke nærbutikken og behovet for et leilighetstilbud ble et felles utgangspunkt for et lokalt utviklingsprosjekt i bygda Stod i Steinkjer, der det å utvikle Stod som attraktivt sted å bo var utgangspunktet. ​

Bakgrunn

Stod er ei bygd i Steinkjer kommune, med ca 1200 innbyggere og en sterk lokal identitet og dugnadsånd. Nærbutikken i Stod hadde omsetningsnedgang og mange var redde for at den skulle bli nedlagt. Det var lenge siden det var bygd nye boliger i bygda. Noe måtte gjøres. Frivilligsentralen tok kontakt med Steinkjer kommune sin plan- og utviklingsstab, som skreddersydde et bolystteam med fagfolk som «rykket ut» for å bistå lokalsamfunnet i arbeidet. ​

En lokal entreprenør tok tak i utfordringen sammen med en driftig og optimistisk anlagt butikkdriver, og inviterte innbyggere og næringsliv til samarbeid. Gjennom hele prosjektet har det vært et nært samarbeid mellom entreprenøren, arkitekt, kjøpmannen på Coop Marked og en innbyggergruppe, inkludert potensielle kjøpere. Informasjon om de nye leilighetene ble gitt i møter der hele bygda var invitert​.

Resultat

Et sterkt engasjement hos både lokal byggmester og lokalbutikken som eide tomta, var viktig for realiseringa.

Den lokale utbyggeren, Binde Eiendom AS, ønsket å brøyte vei og vise resten av byggenæringen hvordan starten på framtida ser ut. Borettslaget består av ti leiligheter og er bygd for å produsere og ta vare på varme og strøm gjennom fjellvarme, batteri og solcellepanel.

» Dette gjør vi ved å integrere kjente teknologier med ny teknologi i et finstemt samspill. Vårt mål er å være med å endre tankegangen i byggesektoren: fra å tenke kortsiktig økonomisk profitt – til å tenke langsiktig profitt for både byggherre, entreprenør, sluttkunde og kloden vår»

– Jørgen Binde, daglig leder i Binde Eiendom AS

Organisert som andelsleiligheter i borettslag

Bygget er oppført etter en høyere standard enn kravene i TEK17, blant annet med et styringssystem med automatikk for optimalt energi- og effektbehov. Den gjennomtenkte løsninga for å optimalisere energiforbruket gir lave felleskostnader for beboerne. Noen av løsningene som er valgt:

  • leiligheter med energimerke Lysegrønn A
  • energibrønner som henter varme fra fjellet
  • vannbåren varme i gulv kjøkken, stue og bad
  • sentral varmtvannstank med sirkulasjonsledning
  • energimålere for både romvarme og tappevann i hver leilighet
  • solceller på taket som forsyner bygget med fornybar energi
  • batteriløsninger i teknisk rom for lagring og salg av strøm
  • batteri gir bygget strøm (UPS) ved strømstans
  • kjøp av strøm konsentrert til perioder på døgnet med lave strømpriser
  • mulighet for salg av strøm i perioder av døgnet med høye strømpriser