Engasjementet suger deg inn

I bygda Grovfjord i Skånland kommune i Troms er pessimisme og nedleggelser snudd til etableringer og optimisme

Finn Haukebøe er ikke i tvil om «hemmeligheten» bak det hele. -Innbyggerne selv tok tak og fikk i gang bygda igjen. Noen få ressurspersoner, folk litt opp i årene som hadde tid, satte i gang det hele. Etter lav optimisme fra 2000- 2002, er den nå helt på høyden igjen, og Grovfjord har fått i gang både næringslivet og bolysten, og engasjementet blant befolkningen suger deg rett og slett bare inn, forteller han.

Nybygg og internett

Etter flere år både i Oslo, Narvik og andre byer i Norge, valgte Finn og kona å flytte hjem til Grovfjord igjen i 2008. De valgte å bygge hus, og var så heldige å kunne bo hos Finns svigerforeldre mens byggeprosessen foregikk. -Vi hadde den muligheten, men dessverre er det ikke alle som har det. Om vi måtte ha bodd i Harstad mens det hele foregikk, ville det gjort ting mye mer tungvint. Man trenger en plass å bo mens man bygger, tror Finn. Selv er han svært fornøyd med å ha flyttet tilbake, og har selv bidratt til markedsføring av Grovfjord i form av en webside. -Idrettslaget ønsket seg en nettportal, og jeg tok på meg jobben på et par betingelser. At nettsiden skulle være så enkel som mulig, og at den skulle oppdateres minimum en gang i uka. Det siste er spesielt viktig, mener han. Nettportalen har fungert som både nyhetskanal og en båndskaper mot utflyttede til fjorden. -Gjesteboka har vist seg å bli et forum hvor utflyttede gjerne diskuterer ting, og samtidig bli oppdaterte på siste nytt i hjembygda. Det viser bare hvor viktig en nettside kan være, sier Finn.

Alle drar lasset

Haukebøe legger likevel vekt på at det skal mye mer til enn en internettside for at en bygd skal få et oppsving igjen. I Grovfjord trekker han spesielt frem måten næringslivet og lag og foreninger har jobbet sammen på for å skape liv i bygda, og gir et par eksempel. -Da jeg flyttet dit i 2008 så jeg med en gang at bygda trengte et juletre. Jeg trengte ikke be så hardt før næringslivet stilte opp med både kran, flyttehjelp og gravehjelp til juletrefot. Alle som kunne var med å hjalp til. Det samme gjelder «Huset i havet», som er den gamle skolen på Evenskjer. Den ble fra hverandre, flyttet og satt sammen igjen i Grovfjord fordi bygda følte de manglet en samlingsplass. Alt dette ble gjort på dugnad, og huset er nå blitt et slags kulturhus som samler både unge og gamle, og hvor du ikke kan unngå å bli kjent med folk. Alt dette viser bare hvor viktig det er at alle er med å bidra, sier Haukebøe.

Ingen mørke hus

Finn Haukebøe er stolt av å kunne si at det faktisk er lys i alle hus i Grovfjord i dag, og at han er sikker på at alle fortsatt vil være med å dra lasset fremover. -Vi er ikke de eneste som har bygget nytt, og nå er det sånn at det er boligmangel i Grovfjord. Det viser kanskje at kommunen nå bør satse på boliger. Deretter kan de fortsette å utvikle næringslivet, som allerede blomstrer. Blant annet ansetter Grovfjord mekaniske verksted stadig nye folk fordi de greier å hente inn oppdrag fra hele Norge. Grovfjord har nå både arbeidsplasser og barnehage, men vi mangler helsetjenester og boliger. Dermed er det enda ting å jobbe for, sier han. Blant annet har de tenkt å ta godt vare på nye tilflyttere. -Det jobber mange utlendinger på verkstedet, og disse har vi tenkt å få til noe for. Det er viktig at alle føler seg velkommen i bygda. «Huset i  havet» vil nok også fortsette å være en møteplass for alle som bor der, tror Finn Haukebøe.

Av: Lise Hansen