I punkt 4 i 10-punktsmodellen for lokalt utviklingsarbeid stiller vi spørsmålene: Hvem kan bidra til at vi når målene våre? Hvem har vi potensial til å ha appell hos? Og hva står de for?
Nå målene
For at vi skal nå målene vi satte i punkt 1 – målanalyse, vil vi ha behov for å appellere til dem som kan utløse nødvendig intern og ekstern utviklingskraft. Hvem dette er, vil avhenge av hvilke mål vi har satt oss. Det kan være personer/aktører som i kraft av sin kompetanse, tilhørighet, kapital, engasjement, iderikdom, beslutninger og lignende kan bistå ekstraordinært til at vi når målene for den lokale utviklingen.
Spissing
Mange kommuner har i samfunnsdelen og andre dokumenter definert målgrupper av typen «kvinner 25-40 år». Dette er som oftest basert på en eller annen form for analyse, blant annet kan det være at kommunen har underskudd på unge kvinner. Utfordringen er at en slik målgruppe blir veldig stor og dermed blir strategien for å nå tak i dem nesten uhåndterlig. Samtidig er det svært få lokalsamfunn som kan skilte med kvaliteter som treffer en så bred målgruppe.
Som oftest er det derfor behov for ytterligere spissing: Vi må finne ut mer om de potensielle målgruppene og hvem vi kan ha potensiale til å appellere til.
Analyse
Relevante spørsmål vi må stille oss selv i målgruppeanalysen er:
- Hvem må lokalsamfunnet appellere til for å nå målene fra punkt 1 – målanalyse?
- Hvilke målgrupper/deler av målgruppene har lokalsamfunnet potensial til å appellere til sett i lys av stedskvalitetene fra punkt 2 – kartlegge stedskvaliteter?
- Hvilke målgrupper/deler av målgruppene bør lokalsamfunnet appellere til for å utløse ekstern utviklingskraft sett i lys av mulighetene som er avdekket i punkt 3 – samfunnsanalyse?
- Hva kjennetegner disse målgruppene (interesser, holdninger osv.)?
Målgruppeanalyse er en krevende oppgave som fordrer god strategisk innsikt. Erfaring tilsier at denne oppgaven ikke er egnet til bred involvering, men bør gjennomføres av for eksempel arbeidsgruppen (se punkt 1 – målanalyse) som har den fulle oversikten over strategiprosessen.
Lettere vei videre
Jo grundigere vi gjennomfører målgruppeanalysen, og jo strengere vi er med oss selv i å spisse målgrupper, desto enklere vil det bli å velge posisjon i punkt 5 og å prioritere tiltak i punkt 8 av prosessen. Ikke minst vil det bli lettere å gjennomføre tiltakene i punkt 10.
10-punktsmodellen for lokalt utviklingsarbeid
10-punktsmodellen for lokalt utviklingsarbeid er et verktøy som bidrar til å organisere strategisk arbeid med lokal utvikling. Dette er en av flere metoder som retter seg mot dette arbeidet. Omdømmeskolen til Distriktssenteret har benyttet 10-punktsmodellen i flere år.
Innledning – 1. Målanalyse – 2. Kartlegg stedskvaliteter – 3. Samfunnsanalyse – 4. Målgruppeanalyse – 5. Valg av posisjon – 6. Forankring – 7. Identitets- og omdømmekartlegging – 8. Handlingsplan – 9. Organisering og finansiering – 10. Langsiktig utviklings- og kommunikasjonsarbeid